13 Mei 2008

Lama dah aku tak post apa2 kat blog ni. hehe. dekat satu sem dah. biasa la. sibuk… sibuk ker??? (tteeettt) ntah la. sem ni memang semester paling malas. semester dulu2 rajin la sikit. banyak perkara terjadi dalam semester ni. ada yang baik dan ada yang buruk seburuk-buruknya. tapi biar la semua tu berlalu.

hari ni aku dengan roomate aku keluar tengok wayang. kelas dah xde. dah tak tau nak buat apa pun. tengok citer Speed Racer. citer ni memang best. sesuai untuk aku yang suker tengok kereta dan kartun. citer ni citer real la tp banyak guna CGI kot. jd la maam kartun. memang citer ni pun asal ari anime Jepun dulu-dulu pun. tp sebelum tu kitorang makan dulu kat Sushi King. sushi kat sini memang best. beza la dari sushi yang dijual di pasaraya biasa. tapi kalau dah nk makan kat mana2 pun sedap. hehe… yang pada aku sushi kat sini sedap sangat may be sebab cuka beras yang digunakan secukup rasa. aku pun tak pasti la. pas tu baru tengok wayang. lepas tgk wayang Ajib nak main bowling lak. dia main sorang je. aku malas nak main sebab aku takde stokin. aku memang suker pakai selipar jer. senang sikit. memang tak rancang nak main bowling pun. sebelum balik kitorang makan kat KFC lak. aku bungkus Fresh Cutz Sandwich jer… sebab ada kupon. bleh jimat sikit. sandwich ni baru. ala2 Subway. cuma ada 3 tempat je ada jual ni. Times Square, Sg. Wang and One Utama.

malam ni tadi budak2 yang naik Gunung Kinabalu mula berangkat ke LCCT naik bas pukul 11mlm. flight diorang pukul 6 pagi. biasa la kena sedia kat airport awal2. aku tak pergi coz xde mood nak pergi. padahal dah register. tiba2 rasa cam malas jek. Tabis pun cam tu gak. tapi dia ada la reason tersendiri.

14 Mei 2008 at 4:04 pm Tinggalkan komen

17 Januari 2008

Hari ni aku tekad. Aku tekad untuk ke klinik sebab balakang aku sakit sangat. Nak bangun pun susah. Dah sakit tiga hari tapi ingatkan kejap je. Dah makan panadol dua biji dua kali semalam takde apa-apa kesan pun. Makin sakit ada la. Terpaksa la aku pergi gak Klinik Kesihatan Cheras yang dah pindah kat PGRM tu. Tempat tu mamang la selesa banding dengan tempat lama yang memang horror. Siap pernah masuk Seekers tu. Tapi tempat baru ni susah nak pergi sebab kena naik bas U45 kalau nak ke sana. Tu yang leceh tu. Aku turun kat Maluri pas tu jalan kaki dalam 200m. Ni la pulak kali pertama aku pergi menara PGRM ni. Selalu lalu buat bodoh je macam tak kenal. Terkais-kais gak aku tak tau mana nak masuk. Nasib baik ada Pak Guard tunjukkan mana pintu masuk. Pas tu kena naik lif sebab Klinik tu kat tingkat 9. Patutnya pihak Klinik ni letak la papan tanda arah nak menuju ke lif tu dari luar pintu masuk ke lobi. Ni kat lif baru jumpe papan tanda tulis Klinik Kesihatan Cheras. Klinik ni kat Menara 2 PGRM yang baru tu. Anyway kat Klinik memang senang dan pantas. Kejap aje aku dah dapat jumpe Penolong Pegawai Perubatan @ Medical Assistant. Tak sampai setengah jam pun prosesnya dari mula amik nombor kat kaunter pendaftaran. Dapat la MC sehari. MA bagi ubat sapu dan pain killer ponstan (mefenamic acid). Pas tu turun terus pergi kedai mamak makan roti telur dan teh tarik. Kena RM2.50. Err… mahal ke tak? Tak tau dah sebab harga makanan pun tengah naik je sekarang ni.

Nak balik kena tunggu bas depan Jusco Maluri. Alhamdulillah nasib baik bas U45 terus ada. Tak payah nak tunggu-tunggu. Tapi sempat nampak kat Jusco ada ‘Sale’ (perkataan yang paling digemari, tapi tak best gak sebab elaun tak dapat lagi) dari 12 Januari sampai awal Feruari. Jusco ni pun kot ye jangan la buat sale selagi kitorang belum dapat elaun. Kejam betol.

Sampai je kat maktab dah pukul 10.03pg. Jumpe ramai classmates. Diorang balik nak tukar baju untuk kelas amali Agrotek. Sume sound aku ponteng. Tapi takpe… aku berada di pihak yang benar… isk, isk… hehe. Jumpe Afiq. Pas tu Faiz dan Khairuddin (Din suruh bagi tau dalam blog… nak jugak! haha) Diorang kata yang kita boleh buat tuntutan untuk SBE semester lepas. Sehari RM10. So 10 hari dapat la RM100. Wah.. wah.. wah… angpow raya Cina ker? Pelik betul! Biar benar. Komfem dah nak pilihanraya. haha. Tapi takpe la. Orang dah nak bagi amik je la. Tapi bile lak dapat wallahualam… Elaun pun tak tentu biler. Sampai bilik, Tabiz lak mesej kata Dr Mahmud cakap elaun masuk hari ni. Tak tau la betul ke tak Dr Mahmud ni. Kendian, tabiz mesej lagi kata Dr Mahmud kata elaun masuk esok. So, entah la. Tengok je la esok. Bak kata post semalam. Isu elaun ni bukan boleh dibuat main-main. Isu sensitif ni. Boleh menyinggung sensitiviti masyarakat di institut ni. hihi.

Petang ni sakit belakang dah okey sikit. Tabiz ajak kuar gi Jusco tapi cam malas je. Pikir-pikir elaun belum masuk lagi pun. Tapi aku ada tiket bas tadi. Tak payah la nak beli lagi. Sampai Jusco kitorang gi makan KFC. Saje nak try makan burger baru KFC. Memang panjang tapi kurus je. Pas tu jalan-jalan tengok Sale Jusco. Pergi kat tempat permainan. Jumper ada satu starter kit untuk bela sea-monkey. Benda ni macam ubang kecik-kecik tapi boleh beranak pinak. Cam best je. Tapi harga mahal sangat la. Tengok la kalau aku nak beli lepas dapat elaun nanti. Apapun yang penting esok nak pergi PWTC ada Youth Exhibition 2008. Dengarnya ada macam-macam acara. Cam menarik je. Apapun harap-harap elaun masuk esok… huhu…

Slip MCku…
Slip MCku…

burger.jpg
Wah… kuat makannya!

 tabis.jpg
Encik Tabiz sedang menguji kesedapan burger terbaru KFC

17 Januari 2008 at 11:04 am 1 komen

16 Januari 2008

Hari ni bermula dangan baik. Kelas pertama ialah Math Excursion Numbers. Baru la aku sedar yang subjek ni kena belajar sejarah penggunaan dan pembentukan nombor. Kelakar sangat. hehe. Pas tu kena banding-banding lak dengan sistem nombor sekarang. Apapun mesti la sistem nombor hari ni menang sebab dah tentu lagi bagus. Kalau dulu lagi bagus, buat apa lak nak cipta lain untuk sekarang ni? huhu. Pas tu kelas Math Pedagogy. Kelas ni best sebab balajar cara mengajar Math kat sekolah. Hari ni belajar nombor kat domino, main bingo guna hasil double. Double tu kira cam darab dua je la.

Pasal elaun Syuk kata pihak institut dah keluar senarai bayaran untuk elaun tunggakan. Kalau gitu maknanya elaun sedang menuju kearah akaun masing-masing la sekarang. Tak tau la bile baru masuk dalam akaun dan kita boleh mengeluarkannya dengan bergaya. Aduhai… Pasal elaun ni memang buat pening kepala je. Takde la nak buat apa sangat. Tak rancang apa pun. Tapi biasa la. Pasal elaun bukan boleh dibuat main. Boleh berbunuh-bunuh semut dibuatnya. hehe. Oh ye. Lupa nak nak mention hari ni Bat membuat kemunculan dengan datang ke kelas buat kali pertama dalam minggu ni setelah tak datang dua hari. Hari pertama dia sibuk pendaftaran. Hari kedua dia sibuk tido setelah penat di hari pendaftaran. Ye la ko, Bat….

Malam tadi pergi tengok malam kebudayaan pelajar baru KPLI dan PISMP. Teringat masa baru masuk maktab dulu-dulu. Persembahan okey la sebab diorang pun bukan banyak sangat masa pun nak ready. Cume diorang kena buat persembahan gabung-gabung kelas (may be sebab banyak sangat kelas) so bile kena gabung-gabung macam pelik la. Diorang buat persembahan pun takde semangat kekelasan. Pengarah dan Timbalan Pengarah ada datang menonton so lecturer pun ramai la datang. Kalau tak sape je la yang ada pun. Paling tidak warden-warden asrama. Pas tu En Khir sebab dia biasa jadi juri. Penonton ramai sampai air Milo percuma tak cukup. Kesian yang kena duduk atas… huhu. Tapi kitorang tengok kejap aje. Pukul 10 cepat-cepat balik nak tengok ‘Puteri’.

imageaab.jpg
Sebuah kumpulan sedang memberi penerangan mengenai isyarat nombor yang digunakan oleh masyarakat Inca zaman dulu-dulu

imageaac.jpg
Pelajar sedang tekun mancatat dan mendengar penerangan kumpulan di atas (yang tukang amik gambar ni tak tekun ker?)

imageaaa.jpg
Bat membuat kemunculan pertama minggu ni

dewan3.jpg
Persembahan Coral Speaking dari kelas KPLI

 dewan21.jpg
Antara penonton yang hadir di tingkat atas Dewan Besar

 

16 Januari 2008 at 3:16 pm 5 comments

15 januari 2008

Pagi ni kelas CBM. Lambat bangun tapi nasib baik sempat masuk kelas. huhu. Hari ni gabung kelas lagi sebab Mr Bowman nak bagi lecture. Bosan tapi layan je la. Pas tu abis lambat lak. Sampai pukul 10.20 lebih. Dah la pas tu ada kelas math lak. Dengan lapar lagi. Lantak la masuk lambat je la kelas math. Asalkan dapat makan. Lagipun makan secara berjemaah. So tak le takut sangat. Tengah-tengah makan Miss Nelly desak suruh cepat. Rupa-rupanya orang putih nak masuk kelas kitorang. Gabung lagi. Bosan je. Terpaksa la merayu kat Miss Nelly kata kitorang baru abis kelas. Dia punj bagi 5 minit je. Math dengan Mr Carlvin (ntah la btul tak, dulu kata nama Rosemary, tukar lak kot). Lesson hari ni ialah belajar bagaimana untuk mengajar ‘tolak’ (subtract). Haha. Memang macam kat sekolah dulu-dulu.

Lepas kelas Math Pedagogy, patutnya Pn Lee nak buat kelas ganti Math Excursion Numbers tapi tak jadi lak. Esok kot baru ada kelas. Bagus la. Tak larat dah nak ada kelas banyak-sanyak ni. Limit dua subject je leh. So balik bilik je la. What a tired day. Balik-balik terus tidor. Bangun-bangun dah pukul 5. hehe. Ajib pun tido gak. Sedap je. Malam ni komfem susah nak tido ni.

Petang tadi balik dari beli burger, Ajib kata dia baru lepas jumper Azie. Azie kata komfem insyaAllah takde pelajar yang kena keluar asrama semester depan. Kalau kena pun pihak institut akan sediakan tempat tak pasti la intuk sementara atau tetap. Cuma kalau ada yang nak duduk luar tu, memang takde halangan la. At least kurang sikit penghuni asrama

Malamnya aku lak pegi beli burger. Jumper Syuk. Tanya soalan biasa, elaun biler masuk. hehe. Saje ramah mesra. Takde apa nak tanya. So dia pun komfemkan elaun tak masuk sehingga minggu depan atau minggu lagi satu. So kalau ada rumours kata minggu ni, tu sume sekadar bidaah semata-mata. Jadi tunggu je la. Kalau check kat ATM nampak duit dah jadi banyak maknanya dah masuk la tu. Huhu…

imageaad.jpg
Mr Carlvin sedang memberi lecture Math

16 Januari 2008 at 12:23 am 4 comments

14 Januari 2008

Hari ni budak baru masuk. Group PISMP@PPRET (tak tau la nama apa lak diorang dapat) semester 1 dan KPLI. AJK-AJK pendaftaran sibuk sangat. Tapi dah memang tugas diorang. Apa leh buat. Pagi ni ada kelas Classroom and Behaviour Management. Pn Chin yang ajar tapi pagi ni pukul 9 lebih Mr Bowman (tak tau la betul tak nama dia tu), koordinator subjek ni dari QUT masuk untuk bagi briefing pasal subjek ni. Bila dengar dia terangkan faham la apa yang kita akan belajar dan apa assignment-assignmentnya. Tapi masalahnya nota yang dia suruh baca tu susah giler nak faham. Bahasa yang digunakan dalam nota tu tinggi giler… huhu. Tapi takpe la. Nanti paham la lagi…kot. huhu.

Pas kelas pegi makan kat kantin. Dalam perjalanan ke kantin sempat gak kitorang tengok budak-budak baru masuk. Memang sibuk la semua AJK. Yang jaga parking pun sibuk gak. Kitorang takde kelas so lepak lama sikit kat kantin. Saje borak-borak dengan Tabi, Faiz dan Jijie. Jijie tak masuk kelas sebab lambat dan kelas dah kunci so terpaksa la dia lepak dengan kitorang sementara tunggu member nak balik umah sewa.

Malam ni buat tugasan matematik. Rasa macam kat sekolah dulu-dulu la pula. Ada kerja-kerja rumah ni. Haha. Memang best. Kerja pun senang tapi tak tau la nanti cam ner. Huhu. Faiz pun menyibuk nak buat sekali. Nyemak je. haha. Tiba-tiba Tabiz datang membawa cerita hangat lagi sensasi! Petang tadi ada kes kecurian di asrama Blok C! Ngeri betul dengar. Baru minggu lepas ada kes kecurian yang melibatkan habis harta benda orang tu kat Blok A. Ni dah Blok C lak. Takutnyer… So after this have to beware and always kunci pintu walau takat gi toilet takat nak basuh tangan je pun. Sebab sekarang kes kecurian ni memang dah merata-rata. Kalau leka memang kena la.

imagejjj.jpg
Mr Bowman sedang bersedia untuk memberi taklimat dibantu oleh Pn Chin

image002.jpg
Pelajar-pelajar sedang khusyuk mendengar taklimat daripada Mr Bowman

image004.jpg
Kemeriahan pendaftaran pelajar baru di IPTKL

image003.jpg
Kelihatan dua orang sukarelawan penjaga parking sedang menghalang kereta dari masuk ke kawasan parking depan perpustakaan IPTKL

15 Januari 2008 at 1:16 am 1 komen

13 Januari 2008

Hari Ahad… Biasa la bangun lambat. hehe. Tapi hari ada beberapa orang yang akan keluar dari asrama dan tinggal di rumah sewa. Ada yang kat Taman Cannaought dan ada yang kat Taman Midah. Isu asrama ni memang memberi tekanan kepada semua pelajar termasuk aku. Sebabnya tak komfem lagi batch kitorang yang kena duduk luar untuk semester depan tapi ramai dah ambik tindakan keluar dari asrama awal-awal. Memang pun takut juga kalau tak dapat cari rumah sewa bila naik semester depan nanti risau gak. Tadi tengok diorang pindah barang naik kereta berulang kali. Semalam pun ada yang dah pindah. Siap naik lori lagi.

Petang tadi tengok Nona. Hari ni ada Edisi Lelaki. Tetamu undangan Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, Angkasawan Negara. Ada gak tunjuk aktiviti masa lapang Mejar Dr. Faiz Khaleed, bakal Angksawan Negara. Lepas tu tengok Pesona 3, Malin Kundang the Movie. Pengajarannya jangan jadi anak derhaka.

Malam lak tengok CSI kat ntv7. Lepas tu tengok slot ‘Festival’. Ala-ala ‘ Cerekarama’ tapi kat ntv7. Filem atau drama indie tapi memang best sebab jalan ceritanya banyak kelainan. Malam ni cerita tajuk “Cinta Tiga Segi’. Cerita ni tentang beberapa kisah orang yang tinggal di sebuah kompleks apartment.

Kisah pertama mengenai dua orang sepupu, Ira (Isma Husein) dan Sasha (Dania Karnian) yang meminati seorang mamat yang sama, Johan(Gambit Saifullah). Sasha selalu menghantar surat cinta kepada Johan tapi Johan lak ingat yang Ira yang hantar. Jadi Johan pun suka Ira. Ira cuba menerangkan bahawa Sasha yang hantar surat-surat tu tapi Johan tak percaya dan yakin Ira yang hantar. Tapi last-last Johan tetap suka kat Ira. nasib Ira la. Biasanya kalau cerita macam ni, mesti Johan akan suka kat Sasha sebab Sasha yang hantar surat cinta tersebut. Ntah la.

Cerita kedua mengenai Lina, (Juliana Ibrahim) seorang penulis skrip dan pencinta haiwan (rumah penuh haiwan peliharaan) yang menghadapi masalah untuk menyiapkan cerita tulisannya kerana dia tak dapat nak ‘feel’ cam ne akhir cerita tu. Sebenarnya ni kisah mengenai seorang yang kurang campur orang atau sosial. Hidup dengan haiwan je. huhu. Pas tu dia jumpe seorang mamat, Adam (Razif Hashim) yang ngaku dia tuan pada arnab yang si Lina ni jumpe. Sebenarnya Adam ni penjual binatang. Tak tau la untuk dimakan atau apa. Tapi dia ni sebenarnya curi la. So Lina ni pun dah berangan la. Sekali bila tuan arnab yang betul datang, baru Lina tau dia silap. Nasib baik sempat tangkap si Adam ni. Masa Adam ni nak cederakan Lina, datang la seorang lagi mamat biasa, seorang tukang masak kat restoren, menyelamatkan Lina dari dicederakan. Pas tu Lina pun tangkap cintan dengan tukang masak tu.

Cerita ketiga lak mengenai seorang Pak Guard nama Albert (Chew Kin Wah) yang suka tengok langit dari atas bumbung apartment. Dia rasa diri dia tak berguna sampai la satu masa dia dapat tangkap pencuri. Dia ni tinggalkan anaknya dulu-dulu sebab dia rasa dia yang bersalah menyebabkan kematian isterinya. Akhirnya dia pulang kepada anaknya.

dn_01_big.jpg
Dr Sheikh Muszaphar Shukor

khaleed.jpg
Mejar Dr Faiz Khaleed

cintatigasegi.jpg
Cinta Tiga Segi

13 Januari 2008 at 11:16 pm 4 comments

12 Januari 2008

Hari Sabtu yang bosan… tak tau nak buat apa. Elaun pun tak masuk lagi. Pasal elaun ni macam-macam versi timbul. Ada yang kata 14 Jan la, 16 Jan la, 28 Jan la. Jumlahnya pun macam-macam. Walaupun dah dikomfemkan pelajar PISMP (B.Ed dan PPRET) mendapat RM8400 setahun dan ada tunggakan untuk tahun lepas sebanyak RM1886, tapi cara bayarannya yang pelbagai cara menyeronokkan untuk didengar. Versi pertama, elaun dibayar untuk tunggakan sahaja dahulu. Elaun untuk tahun ini tak pasti lagi. Versi kedua, elaun dapat sekali (jumlah lebih kurang RM5800 belum ditolak yuran asrama) untuk satu semester. Versi ketiga, elaun dibayar untuk tiga bulan pertama bersama tunggakan (RM3986 belum ditolak yuran asrama). Pada bulan April baru dapat elaun untuk tiga bulan berikutnya (2100 belum tolak yuran asrama. Kemudian pada semester depan elaun akan diberikan untuk satu sem terus (RM4200 belum ditolak yuran asrama). Versi keempat, elaun tunggakan akan masuk pada antara 16 hingga 18 Jan dan elaun untuk semester ini masuk pada 28 Jan. Apapun tunggu je la. Bak kata Afiq Imam selagi kita tak check ATM nampak jumlah duit dah masuk, selagi tu la jangan nak harap apa-apa. Haha…

Hari ni macam Hari Wanita pulak rasanya. Banyak cerita kat tv yang tunjuk kekuatan wanita. Petang tadi tengok Hindustan. Cerita Dor. Kisah mengenai Zeenat seorang wanita yang mencari Meera seorang wanita lain yang suaminya telah dibunuh oleh suami Zeenat, Amir. Zeenat mencari Meera kerana nak mendapatkan tandatangan surat pengampunan dari dihukum bunuh. Kes tersebut kononnya berlaku diArab Saudi. Pelbagai halangan ditempuhi sepanjang perjalanan. Hidup Meera juga tak mudah selepas menjadi balu. Dia menjadi macam orang gaji di rumah mertuanya. Malah mertuanya hendak menjualnya bagi membayar hutang. Akhirnya Meera setuju untuk tandatangan surat pengampunan tersebut kerana dia rasa dia berhak memberi peluang bagi orang yang telah buat salah untuk terus hidup. Malam lak cerita Legally Blonde 2, kisah seorang peguam muda, Elle, yang dipandang rendah kerana dia berambut perang dan selalu menjaga kecantikan. Dia telah membawa rang undang-undang anti ujian terhadap binatang di Kongres. Akhirnya dia berjaya meyakinkan ahli Kongres untuk menandatangani petisyen tersebut. Tengah malam lak cerita What A Girl Wants. Kisah mengenai seorang anak perempuan yang mencari bapanya yang tidak pernah ditemui sejak lahir. Bapanya seorang bangsawan dan akan bertanding menjadi ahli Parlimen. Akhirnya bapanya dapat menerimanya.

dor4.jpg
Filem ‘Dor’

501509legally-blonde-2-red-white-blonde-posters.jpg
Filem ‘Legally Blonde 2′

what_a_girl_wants_verdvd.jpg
Filem ‘What A Girl Wants’

13 Januari 2008 at 3:02 am 1 komen

Older Posts


September 2014
I S R K J S A
« Mei    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Flickr Photos

Camille

vinyl

Labor Day

More Photos

Kiriman Terbaru


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.